Dropship : Dropship Cuckoo?

Salam sejahtera.

Ramai yang tau pasal Dropship. Tapi ada ramai yang konfius, nak buat Dropship ni part time atau full time? Boleh ker sesiapa pun buat Dropship? Best ker buat Dropship nih? Adakah kerja Cuckoo ni sejenis Dropship?

Ok, bagi yang belum faham dropship nih boleh tengok carta kat bawah nih.

Dropship ni sebenarnya menjadikan kita macam jurujual. Kita peniaga. Kita promosikan produk company yang kita pilih. Iklan menjual kita yang buat, order kita yang ambik dan pelanggan bayar kepada kita. Kemudian, kita bayar ke company harga barang dan mintak company hantarkan barang ke alamat pelanggan. Kita dapat untung. TAPI kalau kita tak mengiklan atau menjual, maka takde la gaji. Kebiasaan nya gaji dropship kecik sebab kita jual barang2 yang harga rendah. Jadi komisen sikit maka kena fokus pada kuantiti. lebih banyak jual, lebih besar la income. Kelemahan.. ada dropshipper tak jujur, songlap duit customer dan hilang.

Kerja Cuckoo jugak lebih kurang macam Dropship, bezanya kita menjual barang yang mahal, jadi komisen tinggi. Tapi Cuckoo ni pelanggan boleh beli secara rental jugak. So.. takla susah jugak kita nak jual. Contoh model water filter King Top hanya RM75.50 jer sebulan. Jika menjual 10 unit barang sebulan, komisen yang kita terima sekitar RM4000 sebulan. Jadi sebab tu ramai yang memilih untuk buat kerja Cuckoo. Konsep menjual sama jer. Tapi company dah buat iklan besar-besaran  kat TV, Radio, Suratkhabar, papan iklan dan macam2 cara pengiklanan lain. Jadi kita boleh gunakan bahan yang dah dibayar oleh company untuk iklan di facebook atau sebagainya. Bagi yang kurang skill online, boleh juga dapatkan sale dari kedai2 Cuckoo (dipanggil BrandKiosk / BrandStore). Jadi anda sentiasa boleh dapat jualan dari mana-mana platform. Dropshipper Cuckoo tak amik ada apa2 bayaran tunai, so takde isu duit customer kena songlap. Pembelian adalah secara autodebit, kredit kad atau transfer.

Pemasangan, bayaran produk semua dibuat oleh Cuckoo. Tugas kita hanyalah mempromosi dan buat order untuk pelanggan, Bila customer dah pasang. Kita dikira dapat 1 jualan (sale). Buat 10 kali gitu dalam sebulan, maka ada gaji dah macam orang lain kerja sebulan. Kita kerja beberapa hari jer sebulan, dan beberapa jam jer promote dalam FB. Gaji Cuckoo dibayar bulanan dan ada payslip nya. Tak seperti Dropship biasa yang boleh dapat duit setiap masa. Tapi ada juga kaedah untuk dapat duit harian tapi yang ni saya hanya kongsikan dengan agent Cuckoo sahaja.

So.. buat Cuckoo nih lebih serius dan boleh dijadikan karier, tidak seperti Dropship biasa yang selalunya dijadikan side income dan selalunya tak tahan lama. Cuba tengok contoh diatas Fadzli Rosli, seorang Dropshipper yang dahulunya buat 100% online, setelah 3 tahun buat kerja Cuckoo. Hari ni dia adalah seorang Ketua Pengurus di Cuckoo. Pendapatan pun dari cuba2 buat duit poket, hari ni (Oktober 2018) gajinya dah jadi sekitar RM60k sebulan. Katanya dia sedang usahakan sasaran utk dapat RM100k sebulan pulak. Terbaik..!!

Kami team Cuckoopreneur adalah dibawah group besar Fadzli. (FRR- Fadzli Rosli Resorces). Mau sertai kami. Klik icon utk wassap..