Air RO vs Air Alkali

Air RO vs Air Alkali.

Baru-baru ni saya ada di brandstore Cuckoo di Ikano Power Centre (IPC) Kota Damansara. Ada seorang pelanggan bertanyakan saya tentang harga penapis air, sebab katanya nak tukar yg baru. Dia sudah 3 tahun memakai penapis air jenama XXXXX. Saya agak terkilan sebenarnya, bila saya tanyakan penapis air dirumah nya hasilkan air apa? Jawapan pelanggan tu “tak tau saya.. air bersihlah” katanya sambil senyum. Bila saya selidik lagi, pelanggan itu menggunakan penapis air yg menghasilkan air RO (Reverse Osmosis).

Saya sebenarnya tak berapa gemar nak membeza-bezakan produk penapis air dalam pasaran. Sebab rezeki masing-masing dah disediakan Tuhan. Tinggal kita nak usaha saja. Namun ada dikalangan ejen penjual penapis air atau water filter di Malaysia ini memberikan fakta yang salah dan memberikan info yang memesongkan (misguided). Perkara ini dilakukan demi untuk melariskan jualan produk mereka.

Jadi hari ini, biar saya nak sampaikan info tentang air RO (Reverse Osmosis) dan Air Alkali saja kepada anda. Tak kisahlah anda nak guna penapis air apa pun selepas ni. Asalkan anda tahu dan faham tentang 2 jenis air ini. Mari saya kongsikan…

1- Pertama sekali jika anda tidak bertanya lebih lanjut, maka penjual air penapis RO akan kata bahawa tapisan air RO adalah air paling baik dan paling bersih untuk anda minum. Hmmm.. seperti yang selalu saya katakan kepada pelanggan, air bersih tidak semestinya air sihat dan tidak semestinya terbaik. Ianya seperti buku latihan anak-anak disekolah. Buku latihan yang bersih, tidak ditulis apa-apa kelihatan baru. Adakah baru dan tidak bertulis itu bagus? Hehehe.. Saya pasti anda setuju kalau saya katakan buku yang ditulis penuh dengan latihan, tanda pangkah dan tanda betul itulah yang menunjukkan empunya buku latihan belajar setiap hari. Bukan begitu? Bersih dan nampak baru itu yang tak bagus.

Kiasan saja tu. Biar saya jelaskan bagi anda faham tentang air. Air yang diproses dari pusat takungan semulajadi itu pada asalnya mengandungi mineral dan juga bahan larut lain, termasuk pelbagai bendaasing, bakteria dan sebagainya. Untuk memastikan kebersihan air yg sampai ke paip rumah kita, kita perlu tapis air yg kita gunakan untuk minuman itu. Saya yakin tidak ada penghuni rumah yang bukak paip air terus minum kan? Paling tidak anda masak air dahulu. Anda masak air supaya semua kuman mati dan nak elak penyakit. Pada asasnya sebelum air disalurkan dari takungan utama kepada pengguna ,bahan seperti klorin digunakan untuk membunuh bacteria dan kuman. Ini untuk mengelakkan kita dijangkiti penyakit2 yang boleh membunuh. RO adalah kaedah di awal zaman dahulu yang digunakan untuk tapisan.

Teknik RO sebenarnya dicipta para saintis sebagai kaedah untuk membawa air ke angkasa lepas. Menghilangkan mineral dalam air lantas ini akan mengurangkan berat air. Jadi lebih ringan untuk dibawa ke angkasa. Penapisan air secara RO (reverse osmosis) akan menjadikan air paip anda 100% kosong. Tiada bahan terlarut. Anda mungkin ada bertanya? Dah tu takde khasiat ker dalam air tu? Takde khasiat bagus ke? Ejen penjual penapis RO akan kata “Kita tak perlu mineral dalam air, kita dapatkan mineral dari makanan, anda makan setiap hari kan? Jawapannya bunyi seperti logik. Hehehe.. Namun disini saya nak ingatkan, ada 2 perkara penting yang perlu anda tahu, pertama, kaedah reverse osmosis juga mengubah sifat air yang ditapis menjadi asidik. Tak percaya anda boleh test sendiri. Air RO akan berubah menjadi oren kemerahan jika diuji dengan pH tester.

Persekitaran yang bersifat sangat asidik tidak baik untuk badan manusia dan akan menjadi kawasan membiak serta pemangkin bagi banyak penyakit seperti kencing manis, osteoporosis, darah tinggi, malah kanser pun dalam jangka masa panjang.

Kedua, para angkasawan makanannya disediakan khas dengan khasiat2 tertentu jadi benarlah mineral seimbang mereka dapat dari makanan yg juga telah diperinci dalam bekalan yg disiapkan oleh saintis. Kita ni, makan nasik lemak, roti canai, kari kambing, burger, pizza, KFC dan apa saja yang lalu depan mata. Hehehe.. Adakah anda rasa makanan anda seimbang?. Dan tahukah anda yang 90% makanan yg biasa anda ambil seperti kopi, roti, daging, keju, pasta, coklat, teh, gula, ikan, telur dan banyak lagi adalah bersifat asidik? Tahukah anda kebanyakan makanan kita hari ini ditambah MSG dan diubahsuai secara genetik? Anda tahu berapa asidik kah makanan yg anda dah telan? Berapa banyakkah kawasan dalam badan anda yang sedang jadi sarang penyakit dipersekitaran berasid? Berapa banyak makanan beralkali yang anda perlukan untuk seimbangkan nya semula? Saya yakin anda tidak pasti, dan sekarang adakah ejen penapis RO yg mengatakan air RO adalah air terbaik untuk anda itu jujur mahukan anda sihat? Samada dia sendiri tidak tahu fakta atau dia tahu tetapi tidak mahu anda tahu.

Dan jika anda tanya padanya lagi adakah air RO ni asidik, dia akan kata “kalau nak ikutkan air soda macam Coke, Pepsi, semua air gas tu semua asidik. Habis elok je orang jual, orang beli minum je. Senang sahaja jawapan saya. Rokok 99% racun pun kerajaan bagi jual bro. Kita bagi ingat saja. Nak beli itu hak masing-masing. Lepas tu ada pulak ejen penapis RO yg kata “kat dalam perut kita kita pun ada asid, lagi la pH tinggi.. hidroklorik lagi”. Faktanya simple, memang ada asid dalam perut, tapi darah kita yg mengalir satu badan ni pH nya 7.36. Maknanya sedikit beralkali. Jadi untuk sihat, pH badan kita mesti dikekalkan pada persekitaran sedikit beralkali. Yg asid kat dalam perut tu ada fungsi tersendiri dan tak kacau department lain.. hehehe.

Jadi sekarang anda sudah tahu, air RO tidak bagus untuk kesihatan anda. Bagi yang dah terbeli penapis air RO saya nak jer kata “Cabut penapis air RO tu dan simpan dalam stor..beli water filter yang saya cadangkan.. hehehe” , tapi sebab saya baik hati, saya cadangkan anda alternatif, iaitu anda buat sedikit research dan mulakan diet yg sihat. Iaitu, untuk keseimbangan kesihatan badan pastikan anda masukkan sayuran dan buah-buahan dalam diet pemakanan anda sehari-hari. Kurangkan pemakanan yang bersifat asidik. Anda dah la minum air asidik, jangan lah tambah makanan yg berasidik pulak lagi. Hehehe..

Untuk makluman anda, 90% sayuran adalah bersifat alkali. Jadi nampak tak kenapa kita mesti banyak makan sayur? Untuk dapatkan kelebihan alkali dalam pemakanan, ini akan menyeimbangkan pemakanan kita yang lain yg kebanyakannya berasid. Bagi yang baru nak memilih, boleh tanya saya, penapis air apa yang baik untuk anda.
PM saya. Admin facebook.com/cuckoopreneur ,
akan datang, saya akan kongsikan pulak pasal air alkali yang semulajadi dan yang artificial. (ionizer)

Ohh.. ya, pada hari ini, syarikat pengeluar penapis air RO yang digunakan oleh pelanggan yg saya jumpa tu pun dah keluarkan model penapisnya yg hasilkan air alkali. Jadi dimanakah kebenaran kata-kata ejen tu tadi tentang air yang terbaik adalah air RO? Hehehe.. peace yo.!

SHARE kan posting ini jika anda rasa mereka yang disekeliling anda perlu tau info ini untuk bantu mereka memilih penapis air/water filter yang bagus untuk rumah mereka.

#cuckoopreneur
#nakbelipenapisair
#cuckooairsihat